dimecres, 22 de setembre del 2010

Els dibuixos de Vizcarra fan filosofia

Caràcters. Conegut per les seves caricatures a l'AVUI i a El Jueves de personatges de la vida política, esportiva i del món de l'espectacle, Joan Vizcarra -il·lustrador en la tradició de Gin i García Lorente- ha esdevingut un dels caricaturistes més reconeguts del país. N'és una bona prova el fet que els seus dibuixos són plagiats per bona part dels retratistes de rambles i passeigs marítims.

A Caràcters, Vizcarra s'enfronta al repte de caricaturitzar no personalitats reals sinó tipologies humanes i esterotips: el manaire, el talòs, el bandarra, el barrut...

I és que el llibre consisteix en la versió il·lustrada d'un dels escrits clàssics del filòsof grec Teofrast, en el qual es dedica a repassar -amb tant de sarcasme com de sentit d'observació de les debilitats humanes, que sembla que no han variat gaire del segle IV aC fins ara- diferents maneres de ser.

Educat a l'escola de Plató i amic d'Aristòtil, Teofrast va ser el successor del segon a l'escola peripatètica, i és conegut per haver fet la primera classificació de les plantes basada en les seves propietats mèdiques, a l'obra Recerques botàniques. Caràcters és, doncs, una obra que pot interessar tant als amants de la filosofia com als de l'humor gràfic i literari. El volum es presenta en edició bilingüe grec clàssic - català, amb traducció, introducció i notes a càrrec de Josep Batalla, i l'edita Obrador Edèndum a la col·lecció Enraonaments. La presentació es fa avui a La Central del Raval, al carrer Elisabets, 6.

Xavier Roca [article publicat al diari Avui]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada